Flygfoto över Färna Herrgård
Här samlar jag lite erfarenheter från mina flygfotograferingar.

Nu har jag köpt en ny videokamera. FlyCamOne² den gamla trillade ju ner i Norrsjöns bruna djup.

Det börjar dyka upp lite bilder och filmer här på hemsidan. Jag har provflugit med både El-Lajban och SK2000e

Det är viktigt att uppdatera programvaran i kameran till senaste version, jag har haft många mysko fel innan jag laddade in v 3.03. Det är lite pillrigt, men läs instruktionen noga så funkar det.

Det som är lite spännande med denna kamera är att den tar stillbilder med 1280*1024 bilder var 4:e sekund. Videofilmerna blir 640*480 pixlar, vilket ger hyggligt resultat. Vikt inklusive minneskort, fäste, kablage och kardborrband är 47g. Den fungerar även som webcam när den är kopplad till PC. Det är ju trevligt för det tar 3 timmar att ladda den.

Jag matar min FCO med spänning från radions BEC, det påverkar inte flygtiden så jag märker det, men det kanske blir någon minut mindre.


. Flygkamerorna
De båda kamerorna DX5530 och C310 är enkla och relativt lätta. C310 har modifierats och har "elektronisk" utlösare. Detta ger en flexibel lösning som fungerat bra i både båt och flyg. Upplösningen är 5 resp 4 MegaPixels. Den lite större DX5530 tar riktigt bra bilder och filmar hyggligt bra i 320*200.

Kameramontaget är en hel vetenskap. Det finns två grundprinciper. Rakt ned, eller åt sidan. Jag har använt båda, men föredrar åt sidan. En metod som även Tage Berggren använder. Bosse Gårdstad har för övrigt en funktionell kameramodul som jag funderar på att snickra ihop.


Fotografera åt sidan är min favorit, eftersom vingen syns väl tycker jag att det är lättare att sikta.
När planet bankar är det lätt att uppskatta hur kameran riktas. Prova att justera fram en lämplig vinkel mellan vingen och kameran.

Rakt ned ger tråkiga bilder, men riktad framåt eller bakåt funkar det någorlunda. När jag testad dessa vinklar är det definitivt bakåt som funkat bäst, då får du dessutom som bonus väldigt mycket bilder på dig själv.