Dammen i Färna

Att länsstyrelsen vill stoppa elproduktionen i Färna är ju helt bissart. Om det rörde sig om nybygge eller svartbygge kunde jag förstå det hela. Men det rör sig om en uppdämd sjö som funnits i århundrade.

Kraftstationen och dammen är en del av vår kulturmiljö i Färna. Om kraftverket stängs kommer givetvis turbinen att rosta sönder tillsammans med generator och byggnaden förfaller. Vattentuben i trä kommer att rasa samman då den blir torrlagd, hela dalen kommer att förfalla. Då kanske en annan del av länsstyrelsen vaknar och vill kulturminnesförklara byggnaden.

Ska miljön återställas helt måste i så fall dammen rivas, och hela Norrsjön tappas ur och återgå till att bli Gunnilboån.

» Artikel i SR Västmanland Artikel och inslag att lyssna på.

Klicka på länken "Läs mer" nedan för att se hela artikeln! Skriv gärna en kommentar också, både SR och Länstyrelsen är flitiga besökare.

Förutom dammen i Färna ska väl i så fall dammarna uppströms också rivas för att vi ska vara tillbaka till tiden före 1600.

Att någon vill driva kraftverket i Färna borde belönas, inte bestraffas. Vattenfalls VD har så mycket sedlar i fickan att han lutar när han sitter på plånboken i bakfickan.  Så mycket pengar genererar inte vårt kraftverk, men det genererar grön el på ett miljövänligt sätt.

Precis som all energi, pellets, olja eller gas så går det åt även åt energi för att transportera el. Med vår lokala elproduktion får vi väldigt kort transportsträcka till köparen med minimala förluster. Vintertid när vi behöver mer energi så behöver det inte tillföras så mycket energi, vi har ju en lokal produktion på cirka 300KW.

Det är ingen stor produktion i Färna, men om den blir borta så måste vi köpa in 300KW, och den kan komma från tyska kolkraftverk. Det är bara i drömmen som solkraft fungerar på vintern, vindkraften är oberäknerlig och vi kan inte elda energiskog och sopor så det räcker till vår vinterel.

"Sverige har i dag den mest ambitiösa klimat- och energipolitiken i världen. Vi är ett av de länder som kan uppvisa minskade utsläpp samtidigt som ekonomin växer. Vi har visat att det går att skapa förutsättningar för nya jobb och ökad konkurrenskraft, samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö och att hejda klimatförändringarna. Det är resultatet av ett arbete som skett brett och långsiktigt med insatser från hela det svenska samhället. Ett arbete som nu fortsätter".

Ur regeringsförklaringen den 15 september 2009

Generator i Färnas kraftstationSå säger regeringen, och i det uttalandet kan man tolka som att småskalig elproduktion ingår i denna ambitiösa politik, det finns mer att läsa om detta på regeringens hemsida. Tycker Länsstyrelsen helt annorlunda? Sitter det en liten padda vid dammen och gråter, och blir en prins om man kysser honom?

Men, det finns en annan hake också, grön el ska helst produceras av de stora bolagen som redan är etablerade och fast rotade som producenter i svenska kraftnätet. Men det är en annan diskussion.

Det känns fel att regeringen går ut och högljutt vill skapa mer grön energi samtidigt som länsstyrelsen börjar dela ut vite och tvinga små kraftverk att stänga.

Det rör sig om en brukmiljö som är väl dokumenterad från 1607, och det var redan då som den miljöfarliga verksamheten började, så det blir väl Edla Widiksdotter som får bära hundhuvudet.

Hela utspelet från länstyrelsen känns som så futtigt och onödigt i det i-land vi lever i att jag bara blir trött.

Det är inget problem med kraftverket i Färna. Undersök istället vad åkrar och hyggen släpper ut för skräp i Gunnilboån. Norrsjön är brun som CocaCola på våren.

 

Länkar om småskalig elproduktion:

» GP om problem för småskalig grön el

» Forskare tror på småskalig vattenkraft

» Glava Energy Center, forskning om småskalig elproduktion i Värmland

» Cargo & Kraft, levererar små turbiner för elproduktion i små fall

 

Denna artikel är skriven av Steve