Johanna badar

Sommarlov! Det är lika med badväder, Johanna njuter av badvattnet. Nu är inte alla badkrukor som redaktören, det har badats ofta från bryggan.

farnabruk-hebr
Att det Norska lägret var en spännande och historiskt viktig plats vet nog många.  Efter den norska polisens träningsläger kom flyktingar främst från öststaterna, med judisk bakgrund. Idag kom ett mail med en fråga vad jag vet om lägret. Tyvärr alldeles för lite. Bilden är ett brev som innehåller texten Färnabruk på Jiddish skrivet av en man som vistades här. Skicka gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller skriv en kommentar om du vet mer.
kotten-sommar

Kotten är sommarstängt vecka 28-30
. Vi hoppas att solen skiner på alla glada barn.
Näverlur

Den svenska varianten av Vuvuzela torde vara näverlur.
Den låter högt när man får rätt läppfladder och bra har flås i lungorna. Jag har nog aldrig lyckats få ett B. Den här mininäverluren är från Stömne i Arvika kommun, troligen tillverkad runt 1950.

Skylt till B&B

Det har blivit enklare att få informationskyltar efter vägen, och vi välkomnar vår nya skylt med B & B i Färna.

Dammen i Färna

Att länsstyrelsen vill stoppa elproduktionen i Färna är ju helt bissart. Om det rörde sig om nybygge eller svartbygge kunde jag förstå det hela. Men det rör sig om en uppdämd sjö som funnits i århundrade.

Kraftstationen och dammen är en del av vår kulturmiljö i Färna. Om kraftverket stängs kommer givetvis turbinen att rosta sönder tillsammans med generator och byggnaden förfaller. Vattentuben i trä kommer att rasa samman då den blir torrlagd, hela dalen kommer att förfalla. Då kanske en annan del av länsstyrelsen vaknar och vill kulturminnesförklara byggnaden.

Ska miljön återställas helt måste i så fall dammen rivas, och hela Norrsjön tappas ur och återgå till att bli Gunnilboån.

» Artikel i SR Västmanland Artikel och inslag att lyssna på.

Klicka på länken "Läs mer" nedan för att se hela artikeln! Skriv gärna en kommentar också, både SR och Länstyrelsen är flitiga besökare.